Immuunsysteem kind versterken

Zó belangrijk is het dat je kind natuurlijke weerstand opbouwt

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is eigenlijk een soort stadsmuur voor je lijf. Het heeft namelijk als doel om ongewenste indringers buiten de deur te houden. Bacteriën en schimmels bijvoorbeeld. Of virussen als een griepvirus of een verkoudheidsvirus. Het is een ingewikkeld, maar prachtig systeem om ons lichaam te beschermen tegen ziek worden. Verschillende onderdelen van ons lichaam spelen een rol in ons immuunsysteem, waaronder:
• Huid
• Lymfeklieren
• Slijmvliezen (in neus, keel en darmen bijvoorbeeld)
• Speeksel
• Maagzuur
• Witte bloedcellen

De afweer bij een baby

Een deel van onze afweer is aangeboren. Een pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld al een huid, slijmvliezen, speeksel en maagzuur. Deze onderdelen vormen van meet af aan letterlijk een barrière tussen de buitenwereld en de binnenkant van hun lijfje. Daarnaast heeft een kindje bij de geboorte ook meteen al witte bloedcellen. Die witte bloedcellen vormen een soort leger dat al het ongewenste dat op z'n pad komt probeert te vernietigen. Specifieke ziekteverwekkers als griepvirussen en verkoudheidsvirussen bijvoorbeeld? Die moet hun lijfje nog wel leren herkennen. Door steeds vaker zo'n virus door te maken, bouwen ze uiteindelijk op natuurlijke wijze weerstand op.

Hoe bouwt je kind weerstand op?

Hoe gaat dat eigenlijk, weerstand opbouwen? Heel simpel: je kindje moet in feite gewoon in aanraking komen met verschillende virussen. Door in aanraking te komen met bijvoorbeeld een griepvirus, maakt het lichaam antistoffen en afweerstoffen aan tegen dat specifieke virus en dát versterkt uiteindelijk het immuunsysteem. De eerste keer wordt je kindje er misschien best wel even ziek van. Maar ná die eerste keer zal het lichaam het virus herkennen. Het afweersysteem kan dan direct reageren door de juiste afweercellen op het virus af te sturen. Helemaal uit zichzelf. Een griepje en verkoudheidje op z'n tijd zijn dus eigenlijk gewoon heel nuttig. Het immuunsysteem van je kind versterkt erdoor.

Hoe ontwikkelt het immuunsysteem door de jaren heen?

Baby's en peuters zijn relatief vaak ziek. Tien keer per jaar verkouden zijn is zeker geen uitzondering. Naarmate je kind ouder wordt, zal je merken dat hij of zij steeds minder vaak ziek is. Aan het einde van de puberteit is het lichaam van je kind volgroeid en heeft het verschillende virussen doorgemaakt die het immuunsysteem sterker hebben gemaakt. Natuurlijk kan je kind nog steeds ziek worden na de puberteit, maar het is al wel veel minder vatbaar geworden voor griep en verkoudheid bijvoorbeeld. En je moet maar zo denken: als je kind dan tóch weer ziek wordt, helpt dat de natuurlijke weerstand weer een stukje verder.

Tips immuunsysteem kind versterken

  • Probeer je kindje gezond en gevarieerd te laten eten. Twee stuks fruit, lekker veel groente. Realiseer je goed dat de aanhouder wint. Kinderen lusten vaak niet meteen alles, maar na gemiddeld 10 keer proeven gaat bijna alles erin.
  • Help je kindje voldoende te slapen en creëer rust voor het naar bed gaan. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor een goede weerstand. Voldoende rust vóór het naar bed gaan helpt enorm om makkelijker in slaap te vallen en geeft de rust om lekker door te slapen.
  • Frisse lucht is goed voor kinderen. Net als zonlicht. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D en dat ondersteunt de weerstand. Dus laat ze lekker buitenspelen, ga samen een stukje fietsen, laat lekker voetballen en ga zo maar door. Met deze beweging erbij telt deze tip eigenlijk dubbel, want bewegen is óók goed voor de weerstand.
  • Laat je kind voldoende water drinken. Wie genoeg water drinkt, houdt de vochtbalans van het lijf op peil. Dat is met name belangrijk voor het vochtig houden van de slijmvliezen. Weet je nog, die vormden die barrière tussen de buitenwereld en de binnenkant van hun lijfje.
  • Pas op met suiker. Suiker ondermijnt namelijk de weerstand. Een snoepje of een koekje op z'n tijd is niet zo erg, maar doe dit met mate. Er zit al zóveel suiker in ons voedsel verwerkt, dat ze er snel teveel van krijgen.
  • Geef je kindje:

 

KOAG/KAG 431-0120-0057

Laatste wijziging op deze pagina: 26-10-2021

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Win een overnachting in de A.Vogel tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >